Categorieën : Informatievoorziening MindMapping visualisatie hulpmiddelen

 

Ik ben al een hele tijd bezig met manieren te ontdekken die het vergaderen effectiever maken en ook leuker. Iets wat ik samen World of Minds doe is het live vastleggen van vergaderingen met elektronische mindmaps. Mindmaps lenen zich voor veel dingen maar niet voor alles. Als ik een SWOT analyse wil maken werk ik liever met kwadranten ipv een mindmap. Zo heeft elke methodiek vaak zijn eigen verschijningsvorm als het gaat om visualisatie. Ik heb al eerder geschreven over Dr. Eppler en zijn boek Sketching@Work. Dr. Martin Eppler is gespecialiseerd in groepsdynamica en visualisatie. Hij heeft samen met het bedrijf Reflact een programma gemaakt dat het vergaderen wel eens drastisch zou kunnen veranderen – Let’s Focus.

Dit pakket biedt voor elke soort van methodiek eigen achtergronden waarop je de objecten kunt plaatsen. Net zoals bij elektronisch mindmappen kun je hyperlnks koppelen aan de objecten of documenten en zelfs taak informatie.

Binnenkort ga ik je meer uitgebreide informatie geven maar hier zie je alvast een paar voorbeelden van wat ik bedoel.

De flow van vergaderingen kan vastgelegd worden in de Tracker module

Tijdens vergaderingen kunnen een aantal methoden gebruikt worden voor visualisatie. Dit gebeurt in de Positioner. Hier volgen drie voorbeelden.

Een radar afbeelding:

Een “temple” afbeelding

Een stakeholders anayse:

De afgesproken acties kunnen dan in de Timeliner module uitgezet worden in de tijd met hun onderlinge afhankelijkheden. Dit lijkt een beetje op het idee van een Ganttt Chart maar dan anders. Het is even wennen maar je kunt wel duidelijk alle afhankelijkheden zien.

Ik hoop dat je aan de hand van deze paar voorbeelden al hebt gezien dat deze manier van visueel vergaderingen vastleggen totaal anders is en volgens mij meer bij de praktijk aansluit dan het gebruik van mindmaps alleen.

Let’s Focus is niet alleen standalone te gebruiken. Je kunt via Adobe Connect virtueel samenwerken. Dit is maar een tipje van de sluier en volgende weken volgt er meer.

Zegt het voort... like of deel deze pagina met je vrienden.

 Gepost op : januari 19, 2011