Categorieën : Uncategorized

 

Deze blog is eerder verschenen op www.worldofminds.com

Samen ideeën generen over de inburgerende gemeente.

Het eerste KING jaarcongres zit er op. Tof Thissen de directeur van het KwaliteitsInstituut Nederlandse Gemeenten kan tevreden zijn. Er waren ruim 500 inschrijvingen en de plenaire zaal zat dan ook goed vol. Het was een goed geoganiseerd event met interessante keynote sprekers. Frenk van der Linden was de dagvoorzitter. Na het eerste plenaire gedeelte met Tof Thissen, Annemarie Jorritsma, Pieter Hilhorst (VARA ombudsman) en Marc Cleverly (IBM) aangehoord te hebben was het tijd voor de workshops.

Dringende noodzaak voor samenwerking

In de plenaire lezingen lag de nadruk heel erg op samenwerken. Er is een dringende noodzaak voor gemeenten om meer met elkaar samen te werken. Zeker op technologisch vlak. Marck Cleverly van IBM was hier ook heel erg duidelijk over en zei dat dit een van de belangrijkste uitdagingen wordt in onze toenemende urbaniserende samenleving. Hij liet prachtige voorbeelden zien van gemeenten wereldwijd die technologie aanwenden om duurzamer te worden of beter samen te werken.

Genereer samen ideeën over de inburgerende gemeente

De workshop (brainstorm) was succesvol verlopen. Het doel was om de deelnemers te laten ervaren wat LiveMindMapping is en hoe je met gebruik van verschillende denktechnieken samen ideeën kunt genereren en selecteren (o.a. met LiveMindMapping). De tijd was beperkt (ongeveer 3 kwartier) maar de deelnemers waren enthousiast en tevreden. Het resultaat van de workshop is samengevat in een website (link naar de site) en alle congresgangers krijgen de gelegenheid om deze site te bekijken maar ook om zelf nog ideeën toe te voegen of andere commentaren te geven.

Een voorbeeld van gedachten en metaforen over het begrip “dienstbaar”.

Vliegend a4’tje

Na de workshops was er nog een optreden van Martijn Engelbregt. Hij noemt zich onderzoekskunstenaar. Het beroemde “tegenscript” is van zijn hand en ook nu had hij enkele hilarische onderzoeksresultaten in zijn presentatie. Het hoogtepunt van zijn presentatie was de vrijgave van een nieuwe app: ‘de iDeler app’. We hadden allemaal een a4 gekregen met informatie over deze app. Het was de bedoeling om de vragen in te vullen en daarna…….. geheel onverwacht werd er gevraagd om het in de lengte te vouwen en ja je raadt het al – we moesten er een papieren vliegtuigje van maken. Deze ideeën hebben we daarna op commando samen het luchtruim laten kiezen. Hilariteit alom zeker omdat er op de instructie stond dat deze app ook geschikt was voor de wat oudere mobiele telefoons.

Na Martijn werd de “best gejat” prijs uitgereikt. Deze prijs, die verwijst naar het gezegde ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’, heeft een serieus doel: gemeenten stimuleren om van elkaar te leren en meer te gaan samenwerken. Op het KING Jaarcongres wordt de Best Gejat Prijs uitgereikt aan twee gemeenten: de gemeente die iets heeft bedacht, en de gemeente die het idee overgenomen heeft. De dag werd succesvol afgesloten met een prijs voor de gemeenten Leiden en Landgraaf.
Benieuwd naar de uitkomsten van de brainstorm? Bekijk de mindmap en laat je reactie achter!

Zegt het voort... like of deel deze pagina met je vrienden.

 Gepost op : januari 24, 2011
Tags :